Lassen van kunststoffen

Wij gebruiken diverse lastechnieken voor het lassen van kunststoffen. Afhankelijk van de kunststofsoort en de wijze van constructie passen wij de volgende lastechnieken toe:
  • - Spiegellassen of stuiklassen
  • - Extrusielassen
  • - Lassen met een föhn of welding pen
  • - Stomplassen
Veilig en goed lassen van kunststoffen
 
Met alle lastechnieken kunnen wij zowel polyethyleen (PE, LDPE, HDPE) als polypropyleen (PP) lassen. Al deze materialen zijn goed en milieuvriendelijk te lassen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het lassen van PVC wat bij verbranding een giftige stof laat vrijkomen.
 

Spiegellassen of stuiklassen

Met spiegellassen of stuiklassen worden 2 kunststof delen aan elkaar gelast middels versmelting. De lasspiegel verhit beide zijden van het kunststof en daarna wordt de spiegel verwijderd en de 2 delen met kracht op elkaar gedrukt. Bij spiegellassen wordt geen lasmiddel of lasdraad toegepast. Spiegellassen is zowel geschikt voor het lassen van kunststof buizen als kunststof platen.
Lees meer over spiegellassen
 

Extrusielassen

Bij extrusielassen wordt met een speciaal kunststof lasapparaat, de lasextruder, een verhitte lasdraad tussen 2 kunststof delen aangebracht. Extrusielassen is dan ook een handmatig proces en lijkt dus erg veel op het lassen van metalen met een laselectrode. De lasdraad is van hetzelfde materiaal als de 2 kunststof delen die aan elkaar moeten worden gelast. Zo zijn er polyethyleen en polypropyleen lasdraden. Extrusielassen wordt vooral toegepast bij het lassen van speciale verbindingen of op moeilijk te bereiken plaatsen. Extrusielassen is echt vakwerk.
Lees meer over extrusielassen 
 

Lassen van kunststof middels föhn of welding pen

Met een speciale föhn of welding pen voor het lassen van kunststof kunnen wij kunststof lassen met of zonder het gebruik van een lasdraad. Hechtlassen zonder lasdraad wordt vooral toegepast bij reparaties van kunststof. Wanneer de welding pen of föhn wordt ingezet om kunststof te lassen wordt wel een lasdraad gebruikt. Vooral voor kleine kunststof lassen is de welding pen een goede wijze van lassen.
Lees meer over het lassen met föhn 
 

Stomplassen

Vaak worden de begrippen spiegellassen, stuiklassen en stomplassen door elkaar gebruikt. Wij gebruiken de term stomplassen vooral voor het lassen van kunststof buizen met een diameter van 40 tot 250 mm. Wij hebben daar een speciale stomplasmachine voor die door middel van verhitting 2 buisdelen aan elkaar last zonder gebruik te maken van lasdraad.
Lees meer over stomplassen 
 

Kunststof Lastechniek Verbakel: uw partner in kunststof lassen

Laat ons uw partner zijn voor het vervaardigen van uw producten in kunststof. Met een jarenlange ervaring in het kunststof lassen van PE en PP maken wij uw kunststof producten en apparaten in stuk- of serieproductie.
Neem contact op voor advies of een scherpe offerte