Polyethyleen eigenschappen wanneer polyethyleen toepassen

Polyethyleen is de meest gebruikte kunststof ter wereld. Binnen de wereld van de kunststoffen behoort polyethyleen tot de familie van de thermoplastics wat inhoudt dat polyethyleen na verhitting plooibaar en vormbaar wordt. Na afkoelen neemt het dan weer een vaste vorm aan. Die eigenschap van polyethyleen maakt het een perfecte kunststof om te bewerken. Dat is dan ook de reden dat polyethyleen of PE vaak gebruik wordt voor het maken van producten en apparaten waarbij kunststof lastechniek gebruikt wordt.
 

De voordelen van PE als materiaal

Niet voor niets wordt polyethyleen zo vaak toegepast in onze producten. Waarom zou u polyethyleen kiezen als kunststof voor het vervaardigen van uw producten? 

 • Thermoplastische eigenschap
  Niet alle kunststof producten kunnen gegoten worden. Vaak zijn de oplages te klein of vergt de constructie bepaalde verbindingen die alleen met lassen gemaakt kunnen worden. Omdat polyethyleen een thermoplast is kan PE perfect gelast worden, een eigenschap die vele andere kunststoffen missen.
 • Robuustheid
  PE is sterk en taai. Voor vele producten speelt dat een belangrijke rol. HDPE is door zijn hogere dichtheid sterker dan LDPE. De treksterkte van HDPE ligt op 22 MPa, die van LDPE is 11,7 MPa. Wij adviseren u graag welke soort PE u het beste kunt toepassen.
 • Bestand tegen inwerking van chemicaliën
  Eén van de belangrijke eigenschappen en voordelen van polyethyleen is dat het goed bestand is tegen inwerking van allerhande chemicaliën, zuren, logen en oplossingsmiddelen. Polypropyleen is daar echter nog beter tegen bestand dus wanneer dit een doorslaggevende factor is adviseren wij eerder polypropyleen.
  Neem contact met ons op voor het juiste advies op maat.
 • Hoge elektrische weerstand
  Polyethyleen heeft een hoge elektrische weerstand wat inhoudt dat PE geen stroomgeleider is. Polyetheen (de nieuwe benaming van polyethyleen) is juist een isolator en wordt als zodanig ook vaak toegepast.
 • Geringe wateropname en relatief lage stijfheid
  Polyethyleen neemt welhaast geen water op. Ook is polyethyleen minder stijf dan bijvoorbeeld PVC.
 

Een vergelijking tussen PE en PVC

Polyethyleen is taaier en sterker dan PVC. PVC daarentegen is harder en stijver. Een ander belangrijk verschil tussen PVC en PE is dat PVC giftig is als je het verbrandt.
 
PVC staat voor Poly Vinyl Chloride waarbij die laatste toevoeging het probleem is. Bij verbranding komen immers gechloreerde waterstoffen vrij die erg gevaarlijk zijn. Hoewel PVC ook een thermoplast is en dus in principe te lassen is geeft dit in de praktijk toch grote problemen.
 
Eén van die problemen is dat als je met een lasextruder PVC last daar PVC in vast gaat zitten waardoor je met die lasextruder alleen nog PVC kunt lassen. Het lassen van PVC met een spiegellasmachine geeft vergelijkbare problemen. De teflon laag die op de spiegellasmachine zit brandt er met PVC lassen minstens 10 keer zo snel af dan met PE of PP. Tel daarbij op de hogere kwaliteit van polyethyleen en het milieuvriendelijke karakter van polyetheen en de keuze is snel gemaakt. Het lassen van PE (of PP) heeft dan ook vele voordelen ten opzichte van het lassen van PVC.
 

Kunststof Lastechniek Verbakel: uw partner in kunststof lassen

Laat ons uw partner zijn voor het vervaardigen van uw producten in kunststof. Met een jarenlange ervaring in het kunststof lassen van PE en PP maken wij uw kunststof producten en apparaten in stuk- of serieproductie.
Neem contact op voor advies of een scherpe offerte