Polypropyleen eigenschappen PP voordelen en nadelen

De jaarlijkse productie van polypropyleen is gigantisch: zo’n 50 miljoen ton. De jaarlijkse omzet in polypropyleen bedraagt ongeveer 55 Miljard Euro. Je kan dus wel zeggen dat polypropyleen of kortweg PP enorm veel wordt toegepast bij de productie van kunststof producten. De verklaring daarvoor is eenvoudig. Polypropyleen, of polypropeen zoals het tegenwoordig vaak wordt genoemd, is een veelzijdige kunststofsoort die over veel goede eigenschappen beschikt.
 

De voordelen van polypropyleen

PP is een ideale kunststof om te lassen, dat is vanuit ons oogpunt al een belangrijk voordeel. Maar polypropyleen heeft veel meer in huis. Hier een aantal belangrijke eigenschappen:
 
 • Zeer goede bestendigheid tegen chemische inwerking
  Polypropyleen is prima bestand tegen chemische inwerking van zuren, logen en oplosmiddelen. Vooral de uitermate goede bestendigheid tegen zuren is een belangrijke eigenschap van PP. Neem voor meer informatie over specifieke toepassingen contact met ons op.
 • PP is een thermoplast
  Polypropeen maakt deel uit van de familie van de thermoplasten. Daarmee is PP een broertje van PE en PVC. Thermoplasten zijn kunststoffen die na verhitting buigzaam en vormbaar zijn.
 • Corrosievastheid
  Polypropyleen is bestand tegen spanningscorrosie. Het klinkt misschien gek dat corrosie ook bij kunststoffen kan optreden, maar toch is dat zo. Het gaat dan om scheurvorming, vooral op die punten waar mechanische spanning optreedt in combinatie met een chemische inwerking. PP is een kunststof die daar zeer goed tegen bestand is.
 • Hardheid, stijfheid en sterkte
  Polypropeen is relatief hard, sterk en stijf, zeker in vergelijking met lage dichtheid polyethyleen. Maar het is weer minder hard dan PVC. Verder is PP relatief taai.
 • Hoge kleurvastheid
  Polypropyleen is beschikbaar in allerlei kleuren en is ook zeer kleurvast. Wel kan UV licht een negatieve invloed hebben op de kleurvastheid van PP.
 • Lage soortelijke massa
  Polypropyleen blijft drijven op water. Een belangrijke eigenschap en 1 van de redenen waarom de meeste koorden van PP zijn gemaakt. Wanneer uw producten licht moeten zijn of op water moeten drijven dan heeft PP zeker de voorkeur.
 • Bacterie werend
  PP is bestand tegen bacteriegroei. Daarom zijn de meeste injectiespuiten van polypropyleen gemaakt. In situaties waarin hygiëne een rol speelt heeft PP de voorkeur.
 • Hittebestendigheid
  PP is een ideale kunststof in situaties waarin verhitting een rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kunststof houders in sterilisatieapparatuur.
 • Milieuvriendelijkheid
  Polypropyleen is volledig recyclebaar. Het proces van recyclage is relatief eenvoudig. Als thermoplast vis verhitting de aangewezen oplossing. In tegenstelling tot de recyclage van PVC komen er bij de recyclage van polypropyleen geen gevaarlijke stoffen vrij.
 • Het nadeel van polypropyleen
  Als er al een nadeel is dan is het de prijs van PP. Polypropyleen is net iets duurder dan PE. Dat is dan ook de reden dat er vaak een bewuste keuze wordt gemaakt op basis van de specifieke eigenschappen van polypropyleen.
 

Kunststof Lastechniek Verbakel: uw partner in kunststof lassen

Laat ons uw partner zijn voor het vervaardigen van uw producten in kunststof. Met een jarenlange ervaring in het kunststof lassen van PE en PP maken wij uw kunststof producten en apparaten in stuk- of serieproductie.
Neem contact op voor advies of een scherpe offerte